Briefje aan Fred; de impact van het doorsturen van naaktfoto’s en -video’s

Briefje aan Fred; de impact van het doorsturen van naaktfoto’s en -video’s

Lieve Fred,
Heel Nederland werd de afgelopen week overspoeld met het nieuws over “het filmpje”.
En nu is er dit nieuwe filmpje, deze keer door jou zelf gepost. Wat een kwetsbaar maar ontzettend krachtig statement. Je geeft ons hiermee een geweldig cadeau. Dit filmpje is meer dan alleen jouw verhaal. Het is een hart onder de riem voor alle mensen in hetzelfde schuitje en een wijze les voor iedereen die daarbij omstander is.
Op scholen maak ik als extern vertrouwenspersoon mee dat sexfoto’s en filmpjes worden doorgestuurd. Veelal van jongeren in een kwetsbare leeftijd. In no-time is het leven van zo’n leerling veranderd in een hel. En dan de oordelen… die gaan meestal niet over degene die zo’n foto of filmpje online zette, maar juist het slachtoffer krijgt het zwaar te verduren. Het is een olievlek en we weten allemaal dat je op olievlekken wel kunt boenen, maar dat ze nooit verdwijnen.
Wij, de mensen in dit werkveld, weten dat de macht bij de omstanders ligt. Wanneer niemand iets doorstuurt gebeurt er ook niks. Simpel toch?! Waarom is de praktijk dan anders? Uit sensatie, omdat het gaat om iemand die je toch al niet mocht (of juist wel), omdat je er met je vrienden over wilt praten, omdat je een oordeel hebt over wat er te zien is enz. De redenen zijn legio en echt niet allemaal slecht.
Wanneer het gaat om iets waarvan je weet dat het tegen iemands wil is gebeurd, is het juist belangrijk is om jezelf de vragen te stellen “wat betekent mijn actie voor de ander” en “weegt mijn nieuwsgierigheid op tegen het belang van die ander? Of “hoe zou ik het vinden als zoiets mij zou overkomen?”. Realiseer je dat ook al heb je een mening of een oordeel, dat die ALTIJD ondergeschikt is aan het feit dat degene om wie het gaat een slachtoffer is.
Precies hier geef jij ons een prachtig tool in handen Fred. Door te vertellen hoe enorm de impact is op jou en op degenen om je heen. De schaamte, paniek, radeloosheid. Maar ook het enorme belang van steun.
De macht ligt bij de omstanders, laten we hier heel erg zorgvuldig en verantwoordelijk mee omgaan.
Fred, dank je voor je bijzonder krachtige verhaal en de boodschap die je afgeeft.
Alle goeds voor jou ❤
Liefs,

Petra

De link naar het filmpje waarin Fred zijn verhaal vertelt: https://bit.ly/32h4kBU